Senaste inläggen
Hej hej!
Igår var jag så trött så jag glömde helt att göra
ett inlägg. Men idag gör jag istället ett lite längre
om båda dagarna!
Både igår och idag fick jag dekorera bakelser
som skulle till roomservice och baren. Det var
jättekul och jag fick dekorera precis som jag
ville med bär och choklad!
De övre bilderna är från gårdagen och de
nedre är från idag.
Sedan fick jag lägga upp småkakor som också
skulle upp till roomservice (gårdagen).
Igår fick jag även riva 56st citroner, pressa dem
och några till. Efter lunch fick jag väga upp
citronsaften i små byttor och frysa in.
Sedan fick jag hjälpa till att göra scones.
Jobbigt men kul!
När jag var klar med det fick jag börja göra
bottnar på Grand Hotels sommar meny.
Då skulle jag blanda ihop mandelmassa, ägg
och smör, sedan hacka nötter, blanda i och
bre ut i en anslagsring och baka av.
Idag fick jag göra mördeg som tog ett litet
tag då jag skulle forma till rektanglar och
sedan plasta och lägga i kylen.
Sen fick jag skära lite frukostfrukt och sen
var det dags för en smet. De kallar den Devilcake.
Den var jätte god! Men det var tungt att behöva
sleva i den i en massa spritspåsar.
Efter det var det dags för fika då en i personalen
fyllde år och sen fick jag skära blåbärspajer ur
formar.
Sen var det dags att städa sen fick jag gå hem!
Ganska kul dag idag! :)
Hallojsan!
Idag fick jag göra massvis med saker på
förmiddagen, jag fick göra en hallonsoppa
som visade sig bara var att koka upp
vatten, socker, stjärnanis och vaniljstång.
När det kokat upp skulle jag hälla i hallonen,
röra runt och sen låta stå.
Medans det skulle koka upp fick jag stå och
öppna upp 370st physalis och lägga på bricka.
När jag var klar med de 2 fick jag hämta
Grand bakelserna i frysen, plocka ur dem
från silikonformarna och ställa på brickor
och in i frysen igen. När jag tog kort på dem
så såg jag att ljuset lade sig som ögon och
sprickorna i mitten av bakelsen ligger som en
mun vilket jag tycket var väldigt gulligt!
Efter att de lagts in i frysen fick jag lägga upp
fruktsallad i små glas eftersom jag inte hann
börja på något nytt då det snart var lunch.
Efter lunchen fick jag göra kaffepannacotta
vilket var ungefär som vaniljpannacottan bara
att man byter ut vaniljen mot kaffebönor.
Sen skulle vi göra marmelad men jag hann tyvärr
inte mer än att skala mellan 20-30 päron, kärna
ur och skära i små kuber.
Det har väl varit en hyfsad bra dag, andra tillfällen
bättre än de andra!
Hej Svejs!!
Idag fick jag hjälpa till med AT:t. Idag skulle
det göras lite mer än vanligt. Det skulle upp till
både baren och cateringen. Jag tror nog även
att Turkiets president ville ha något litet gott att
smaka på. ;)
Jag fick lägga upp scones på plåt som senare på
eftermiddagen bakades av och lades upp på silverfat
med en liten duk.
Efter att jag gjort iordning sconesen fick jag skära
upp prinsessbakelser, lägga de i formar och dekorera
med grädde, jordgubbe och choklad. När jag var klar
med det fick jag spritsa glasyr på cupcakes i korsform
och sedan lägga på ett halvt hallon.
Sen fick jag dekorera i små skålar med limecurd,
marmelad, grädde, vaniljsmetana och rört smör.
Limecurden och marmeladen gick inte direkt att
göra något med förutom att fylla skålen, men de andra
fyllde jag lite i skålen och på toppen gjorde jag små
cirkelformar. Det var ganska kul, men lite svårt. Jag
fick tyvärr ingen bild på det rörda smöret eftersom
vi hade lite brottom att komma igång med nästa sak.
Det längst till vänster är päron & chili-marmelad,
bredvid står skålen med limecurd, sen smetana och
längst till höger står grädden.
Efter det fick jag ta plåtar med upplagda chocolate-
chipcookies (med vit choklad och macadamianötter)
och platta till dem sedan baka av. Jag tyckte de blev
jättefina!
Sen var det dags att lägga upp allt på kakfat, vilket
blev underbart fint!
Efter lunchen började jag och en kvinna i personalen
(Tess) att göra Grand Bakelse som de kallar den.
Den var lite svår att göra eftersom man skulle hålla
koll på så mycket saker samtidigt. Men det var kul
och imorgon ska vi göra de klara! Eftersom jag tyvärr
inte har bild på den och inte visste hur den skulle se ut
när den var klar sökte jag en bild på google och när
jag såg den så insåg jag att jag idag fick göra en
bakelse som jag velat göra sen första dagen på Grand
Hotel då jag såg en sån i kylen!!
Så här kommer den ungefär se ut när den är klar!
(Den första bilden är tagen av mig, den andra från google)
Sen blev klockan mycket och jag fick hjälpa en annan
(Camille) att lägga röda vinbär på fruktsallader, sedan
plasta in och stoppa i kylen.
Efter att jag var klar med det var klockan ungefär 15.30
och det fanns inte mycket kvar att göra så jag fick sluta
tidigt! Det var otroligt skönt!
Det skulle vara kul om vi i skolan kunde få testa göra den
bakelsen så alla får testa på. Men den uppgiften tar tid och
man måste vara ganska noga! Jag har receptet, dock för en
ganska stor mängd men det går ju att göra mindre sats!
Det jag har lärt mig idag är Grand Bakelsen som var både
svår och rolig. Annars har det varit en rätt skön och rolig
dag! Imorgon ska jag eventuellt få göra fler bakelser också!
Ser fram emot det! ;)
Hej hej!
Idag har varit en seg och tråkig dag...
Det första jag fick göra när jag kom till praktiken
var att lägga ren disk på plats medans några stod
och bara pratade.
Sen var det dags för frukost, det var jätte gott och
jag hade sett fram emot den!
Efter frukosten fick jag hjälpa till lite med AT:n.
Jag fick lägga upp scones på plåt och jag fick fylla
små dessertglas med en glutenfri botten, chokladkräm,
rostade kokosflingor och några små chokladkulor.
När jag var färdig med det fick jag i uppgift att göra
iordning fruktsallad till imorgon för ungefär 250 pers.
Jag skulle blanda fruktsallad som de hade i kylen med
vattenmelon och papaya. Sedan skulle jag lägga upp lite
i små glas, dekorera med bär och sedan ställa glasen
på silverfat.
Allt det tog ca 4timmar och 30min. Men måndagar är
sega eftersom det är dagen efter helg då de flesta
åker hem, så jag hoppas att det blir roligare imorgon
och mer att göra!
Halloj!
Igår hade jag tyvärr fullt upp och kunde inte lägga
upp något inlägg.
Direkt efter frukosten fick jag göra vaniljpanacotta
och jag var riktigt nervös eftersom jag inte visste hur
det skulle gå för första gången! Men som tur var gick
det jätte bra ochvisade sig inte vara så svårt! :) Efter
panacottan fick jag göra vaniljkräm och de gjorde
ungefär som i skolan. Det fanns två skillnader, den ena
är attde hade i hälften utav sockret i mjölkblandnigen
och andra hälften hälls i äggblandningen. Andra
skillnaden är att när mjölkblandningen kokat upp
så hälls bara en liten del ner i äggblandningen och
blandas runt, sedan hälls det tillbaka i kastrullen.
Efter lunchen fick jag stå och skära frukost-frukten
i 2 timmar... Och sen fick jag hjälpa till att göra små
marsipanblad.
Så en sammanfattning är att förmiddagenvar väl
hyfsat kulig men eftermiddagen var ganska tråkig...
Jag fick sluta kl. 15.00 (alltså en timmetidigare) som
var ganska skönt. Jag ficksluta tidigare då de skulle
ha en avslutningsfika med en utav deras kollega som
skulle sluta. Nästa vecka jobbar jag från måndag till
lördag och får sen vara ledig på måndagen efter! :D
Goder kväll!
Idag blev ett sent inlägg, men det blir gjort i alla fall! :)
Idag har inte mycket blivit gjort. På morgonen fick jag göra
tiramisu för första gången. Så svårt tyckte jag inte att det
var, men kul! Och en väldans träning för armen haha! Det tog
sin lilla tid så efter det hann jag bara skära lite frukostfrukt
innan det var dags för lunch.
Efter lunchen fick jag hjälpa till med fruktsallad. Jag fick
skära en del cantalopemeloner och jag fick känslan av att
det var lax eftersom vi använder sågtandade knivar för att
skära frukt. Det var lite kul faktiskt!
När jag var klar med det fick jag hjälpa till och skära ut små
mördegs-äppelpajer ur tartlettformar. Och efter det fanns
nästan ingenting att göra så då fick jag börja väga upp
ingredienser till imorrn då vi ska göra aprikos och havre scones.
Jag pratade med min handledare Mia idag om mina arbetstider,
om jag skulle kunna få jobba 8-16 istället för 8-17 och hon
gick med på det! Imorgon ska jag troligtvis fråga också om jag
skulle kunna jobba nästa lördag och vara ledig på måndagen då
jag vill se lite hur det är under en helg plus att det finns nästan
ingenting att göra på måndagar eftersom alla gäster åker hem då.
God Kväll!
Idag har varit en hyfsad lugn dag, jag har inte fått göra så mycket
men de saker jag har gjort har tagit en del tid på grund av att det
varit pilligt.
Efter frukosten fanns inte mycket att göra med A.T delarna, jag
fick byta spritspåsar och jag fick lägga upp frysta scones på plåt.
Sedan fick jag 4 brickor fullt med vaniljpanacotta i små glas som jag
då skulle lägga bärkompott på så det täckte. Även lägga ett fint litet
blad som fräschade upp synen. Sedan fick jag ställa glasen på vita
uppläggningsfat utav porslin. Det var pilligt med bladen och det var
jobbigt för armen som hela tiden fick vara i luften. Men det gick i
alla fall bra!
Efter det fick jag diska upp lite knivar och sen blev det lunch!
När lunchen var över fick jag skära upp lite grapefrukt till
morgondagens frukost och sedan börja med lite frukttartletter som
var väldigt små. De var ca 2.5 kvadrat centimeter. De fick jag fylla
först med vaniljkräm, sedan fick jag lägga på 2 hallon halvor, en halva
björnbär, ca 3 lingon på kvist och ett blåbär på toppen. Det var ett
sjuhelsikes pillande och det var ganska svårt att få allt på plats så det
höll. Flera gånger fick jag sträcka på mig och försöka rätta till nacken
eftersom bordet var lite lågt. Men bra och söta blev de i alla fall och
väldigt nöjd blev jag!
När jag var klar med det fick jag göra iordning lite tartletter som vi
frös in för att baka av en annan dag.
Det var allt för denna dagen!
Hej!
Idag var jag inte lika nervös som gårdagen eftersom jag redan träffat
personalen och lärt mig hitta lite grann och ta för mig.
Efter frukosten idag skulle jag och Linda (jobbar i bageriet) börja fixa
AT-delen. AT är vad vi fixar till serveringen, ex. om de skulle behöva en
skål med grädde, marmelad eller påfyllning av något vi bakat.
Så vi började fixa några desserter. Jag kommer inte riktigt ihåg vad de
heter men det är små söta glas med passionfruktsgelé i botten, ovanpå
ligger en glutenfri botten och sedan chokladkräm. Därefter dekoreras
de med rostade kokosflingor och små chokladkulor.
Efter det fick jag göra några små och jätte söta cupcakes med hallon i och
efter det fick jag skära upp chocolate chip cookies och baka av. Istället
för mörka chokladbitar i så fanns det vit choklad och cashewnötter.
Imorgon får Grand Hotel massvis med gäster som beställt mat och efterrätter,
så vi har haft ganska mycket idag att göra, efter lunchen skar jag upp frukt
som imorgon serveras till frukost och efter det fick jag stå och göra iordning
fruktsallad, lägga upp i små koppar och dekorera med jordgubbar och blåbär!
Idag har varit en jätte bra dag! Jag har haft kul hela tiden och jag har lärt mig
göra en söt med enkel dessert och en färgrik och vacker fruktsallad!
Det jag är mest nöjd med idag är nog fruktsalladerna. Jag tycker inte direkt
att något har varit så svårt eftersom jag fått hjälp och de jag jobbar med har
hela tiden visat hur jag ska göra innan jag testar själv. Det som i så fall var svårt
var att skära passionsfrukterna till frukosten, skalet var lite segt och eftersom
det inte direkt finns något motstånd innuti så klämdes den nästan ihop ibland.
Jag ser verkligen fram emot morgondagen, de flesta brukar klaga på om man går
övertid eller att man jobbar längre än 8timmar. Jag jobbar ca 9 timmar och jag
har inga problem med det eftersom jag har kul så jag känner inte heller av riktigt
att jag jobbat så länge. Men det är skönt och komma hem och känna lite värk i
kroppen efter en hård dags arbete och känna tröttheten och bara kunna få lägga
sig och sova för natten till en ny dag! :)
Att vara konditor eller bagare är ett väldigt roligt arbete eftersom yrket i sig är
väldigt omväxlande, varje dag behöver man inte göra samma sak, om man kommer
på något nytt är det bara testa.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|