Senaste inläggen

Av Linnéa - 15 mars 2013 21:38

Hej hej!

 

Igår var jag så trött så jag glömde helt att göra

ett inlägg. Men idag gör jag istället ett lite längre

om båda dagarna!


Både igår och idag fick jag dekorera bakelser

som skulle till roomservice och baren. Det var

jättekul och jag fick dekorera precis som jag

ville med bär och choklad!

 

De övre bilderna är från gårdagen och de

nedre är från idag.


   


Sedan fick jag lägga upp småkakor som också

skulle upp till roomservice (gårdagen).

                                                                                                                        


Igår fick jag även riva 56st citroner, pressa dem

och några till. Efter lunch fick jag väga upp

citronsaften i små byttor och frysa in.


Sedan fick jag hjälpa till att göra scones.

Jobbigt men kul!


När jag var klar med det fick jag börja göra

bottnar på Grand Hotels sommar meny.

Då skulle jag blanda ihop mandelmassa, ägg

och smör, sedan hacka nötter, blanda i och

bre ut i en anslagsring och baka av.


Idag fick jag göra mördeg som tog ett litet

tag då jag skulle forma till rektanglar och

sedan plasta och lägga i kylen.


Sen fick jag skära lite frukostfrukt och sen

var det dags för en smet. De kallar den Devilcake.

Den var jätte god! Men det var tungt att behöva

sleva i den i en massa spritspåsar.


Efter det var det dags för fika då en i personalen

fyllde år och sen fick jag skära blåbärspajer ur

formar.


Sen var det dags att städa sen fick jag gå hem!


Ganska kul dag idag! :)

Av Linnéa - 13 mars 2013 23:17

Hallojsan!

 


Idag fick jag göra massvis med saker på

förmiddagen, jag fick göra en hallonsoppa

som visade sig bara var att koka upp

vatten, socker, stjärnanis och vaniljstång.

När det kokat upp skulle jag hälla i hallonen,

röra runt och sen låta stå.

Medans det skulle koka upp fick jag stå och

öppna upp 370st physalis och lägga på bricka.


När jag var klar med de 2 fick jag hämta

Grand bakelserna i frysen, plocka ur dem

från silikonformarna och ställa på brickor

och in i frysen igen. När jag tog kort på dem

så såg jag att ljuset lade sig som ögon och

sprickorna i mitten av bakelsen ligger som en

mun vilket jag tycket var väldigt gulligt!

                                                                                        

Efter att de lagts in i frysen fick jag lägga upp

fruktsallad i små glas eftersom jag inte hann

börja på något nytt då det snart var lunch.


Efter lunchen fick jag göra kaffepannacotta

vilket var ungefär som vaniljpannacottan bara

att man byter ut vaniljen mot kaffebönor.

Sen skulle vi göra marmelad men jag hann tyvärr

inte mer än att skala mellan 20-30 päron, kärna

ur och skära i små kuber.


Det har väl varit en hyfsad bra dag, andra tillfällen

bättre än de andra!

Av Linnéa - 12 mars 2013 19:32

Hej Svejs!!

 


Idag fick jag hjälpa till med AT:t. Idag skulle

det göras lite mer än vanligt. Det skulle upp till

både baren och cateringen. Jag tror nog även

att Turkiets president ville ha något litet gott att

smaka på. ;)


Jag fick lägga upp scones på plåt som senare på

eftermiddagen bakades av och lades upp på silverfat

med en liten duk.

                                                     


Efter att jag gjort iordning sconesen fick jag skära

upp prinsessbakelser, lägga de i formar och dekorera

med grädde, jordgubbe och choklad. När jag var klar

med det fick jag spritsa glasyr på cupcakes i korsform

och sedan lägga på ett halvt hallon.

                                                                                         

Sen fick jag dekorera i små skålar med limecurd,

marmelad, grädde, vaniljsmetana och rört smör.

Limecurden och marmeladen gick inte direkt att

göra något med förutom att fylla skålen, men de andra

fyllde jag lite i skålen och på toppen gjorde jag små

cirkelformar. Det var ganska kul, men lite svårt. Jag

fick tyvärr ingen bild på det rörda smöret eftersom

vi hade lite brottom att komma igång med nästa sak.

Det längst till vänster är päron & chili-marmelad,

bredvid står skålen med limecurd, sen smetana och

längst till höger står grädden.

                                                                                         

Efter det fick jag ta plåtar med upplagda chocolate-

chipcookies (med vit choklad och macadamianötter)

och platta till dem sedan baka av. Jag tyckte de blev

jättefina!

                                                                                         


Sen var det dags att lägga upp allt på kakfat, vilket

blev underbart fint!

                                                                     


Efter lunchen började jag och en kvinna i personalen

(Tess) att göra Grand Bakelse som de kallar den.

Den var lite svår att göra eftersom man skulle hålla

koll på så mycket saker samtidigt. Men det var kul

och imorgon ska vi göra de klara! Eftersom jag tyvärr

inte har bild på den och inte visste hur den skulle se ut

när den var klar sökte jag en bild på google och när

jag såg den så insåg jag att jag idag fick göra en

bakelse som jag velat göra sen första dagen på Grand

Hotel då jag såg en sån i kylen!!

Så här kommer den ungefär se ut när den är klar!

(Den första bilden är tagen av mig, den andra från google)   



Sen blev klockan mycket och jag fick hjälpa en annan

(Camille) att lägga röda vinbär på fruktsallader, sedan

plasta in och stoppa i kylen.


Efter att jag var klar med det var klockan ungefär 15.30

och det fanns inte mycket kvar att göra så jag fick sluta

tidigt! Det var otroligt skönt!


Det skulle vara kul om vi i skolan kunde få testa göra den

bakelsen så alla får testa på. Men den uppgiften tar tid och

man måste vara ganska noga! Jag har receptet, dock för en

ganska stor mängd men det går ju att göra mindre sats!


Det jag har lärt mig idag är Grand Bakelsen som var både

svår och rolig. Annars har det varit en rätt skön och rolig

dag! Imorgon ska jag eventuellt få göra fler bakelser också!

Ser fram emot det! ;)

Av Linnéa - 11 mars 2013 22:55

Hej hej!

 


Idag har varit en seg och tråkig dag...


Det första jag fick göra när jag kom till praktiken

var att lägga ren disk på plats medans några stod

och bara pratade.


Sen var det dags för frukost, det var jätte gott och

jag hade sett fram emot den!


Efter frukosten fick jag hjälpa till lite med AT:n.

Jag fick lägga upp scones på plåt och jag fick fylla

små dessertglas med en glutenfri botten, chokladkräm,

rostade kokosflingor och några små chokladkulor.

                                                                                          


När jag var färdig med det fick jag i uppgift att göra

iordning fruktsallad till imorgon för ungefär 250 pers.

Jag skulle blanda fruktsallad som de hade i kylen med

vattenmelon och papaya. Sedan skulle jag lägga upp lite

i små glas, dekorera med bär och sedan ställa glasen

på silverfat.

                                                                                          


Allt det tog ca 4timmar och 30min. Men måndagar är

sega eftersom det är dagen efter helg då de flesta

åker hem, så jag hoppas att det blir roligare imorgon

och mer att göra!

Av Linnéa - 9 mars 2013 21:07

Halloj!


Igår hade jag tyvärr fullt upp och kunde inte lägga

upp något inlägg.


Direkt efter frukosten fick jag göra vaniljpanacotta

och jag var riktigt nervös eftersom jag inte visste hur

det skulle gå för första gången! Men som tur var gick

det jätte bra ochvisade sig inte vara så svårt! :) Efter

panacottan fick jag göra vaniljkräm och de gjorde

ungefär som i skolan. Det fanns två skillnader, den ena

är attde hade i hälften utav sockret i mjölkblandnigen

och andra hälften hälls i äggblandningen. Andra

skillnaden är att när mjölkblandningen kokat upp

så hälls bara en liten del ner i äggblandningen och

blandas runt, sedan hälls det tillbaka i kastrullen.


Efter lunchen fick jag stå och skära frukost-frukten

i 2 timmar... Och sen fick jag hjälpa till att göra små

marsipanblad.


Så en sammanfattning är att förmiddagenvar väl

hyfsat kulig men eftermiddagen var ganska tråkig...

Jag fick sluta kl. 15.00 (alltså en timmetidigare) som

var ganska skönt. Jag ficksluta tidigare då de skulle

ha en avslutningsfika med en utav deras kollega som

skulle sluta. Nästa vecka jobbar jag från måndag till

lördag och får sen vara ledig på måndagen efter! :D

Av Linnéa - 7 mars 2013 22:50

Goder kväll!

 

Idag blev ett sent inlägg, men det blir gjort i alla fall! :)


Idag har inte mycket blivit gjort. På morgonen fick jag göra

tiramisu för första gången. Så svårt tyckte jag inte att det

var, men kul! Och en väldans träning för armen haha! Det tog

sin lilla tid så efter det hann jag bara skära lite frukostfrukt

innan det var dags för lunch.

                                                                                                                          

Efter lunchen fick jag hjälpa till med fruktsallad. Jag fick

skära en del cantalopemeloner och jag fick känslan av att

det var lax eftersom vi använder sågtandade knivar för att

skära frukt. Det var lite kul faktiskt!

                                                                                                                          

När jag var klar med det fick jag hjälpa till och skära ut små

mördegs-äppelpajer ur tartlettformar. Och efter det fanns

nästan ingenting att göra så då fick jag börja väga upp

ingredienser till imorrn då vi ska göra aprikos och havre scones.

                                                                                     


Jag pratade med min handledare Mia idag om mina arbetstider,

om jag skulle kunna få jobba 8-16 istället för 8-17 och hon

gick med på det! Imorgon ska jag troligtvis fråga också om jag

skulle kunna jobba nästa lördag och vara ledig på måndagen då

jag vill se lite hur det är under en helg plus att det finns nästan

ingenting att göra på måndagar eftersom alla gäster åker hem då.

Av Linnéa - 6 mars 2013 22:17

God Kväll!


Idag har varit en hyfsad lugn dag, jag har inte fått göra så mycket

men de saker jag har gjort har tagit en del tid på grund av att det

varit pilligt.


Efter frukosten fanns inte mycket att göra med A.T delarna, jag

fick byta spritspåsar och jag fick lägga upp frysta scones på plåt.


Sedan fick jag 4 brickor fullt med vaniljpanacotta i små glas som jag

då skulle lägga bärkompott på så det täckte. Även lägga ett fint litet

blad som fräschade upp synen. Sedan fick jag ställa glasen på vita

uppläggningsfat utav porslin. Det var pilligt med bladen och det var

jobbigt för armen som hela tiden fick vara i luften. Men det gick i

alla fall bra!

                                                                                          


Efter det fick jag diska upp lite knivar och sen blev det lunch!


När lunchen var över fick jag skära upp lite grapefrukt till

morgondagens frukost och sedan börja med lite frukttartletter som

var väldigt små. De var ca 2.5 kvadrat centimeter. De fick jag fylla

först med vaniljkräm, sedan fick jag lägga på 2 hallon halvor, en halva

björnbär, ca 3 lingon på kvist och ett blåbär på toppen. Det var ett

sjuhelsikes pillande och det var ganska svårt att få allt på plats så det

höll. Flera gånger fick jag sträcka på mig och försöka rätta till nacken

eftersom bordet var lite lågt. Men bra och söta blev de i alla fall och

väldigt nöjd blev jag!

                                                                


När jag var klar med det fick jag göra iordning lite tartletter som vi

frös in för att baka av en annan dag.


Det var allt för denna dagen!

Av Linnéa - 5 mars 2013 21:09

Hej!

 


Idag var jag inte lika nervös som gårdagen eftersom jag redan träffat

personalen och lärt mig hitta lite grann och ta för mig.


Efter frukosten idag skulle jag och Linda (jobbar i bageriet) börja fixa

AT-delen. AT är vad vi fixar till serveringen, ex. om de skulle behöva en

skål med grädde, marmelad eller påfyllning av något vi bakat.

Så vi började fixa några desserter. Jag kommer inte riktigt ihåg vad de

heter men det är små söta glas med passionfruktsgelé i botten, ovanpå

ligger en glutenfri botten och sedan chokladkräm. Därefter dekoreras

de med rostade kokosflingor och små chokladkulor.

                                                                                     

Efter det fick jag göra några små och jätte söta cupcakes med hallon i och

efter det fick jag skära upp chocolate chip cookies och baka av. Istället

för mörka chokladbitar i så fanns det vit choklad och cashewnötter.

                                                                                       

Imorgon får Grand Hotel massvis med gäster som beställt mat och efterrätter,

så vi har haft ganska mycket idag att göra, efter lunchen skar jag upp frukt

som imorgon serveras till frukost och efter det fick jag stå och göra iordning

fruktsallad, lägga upp i små koppar och dekorera med jordgubbar och blåbär!

                                                     


Idag har varit en jätte bra dag! Jag har haft kul hela tiden och jag har lärt mig

göra en söt med enkel dessert och en färgrik och vacker fruktsallad!

Det jag är mest nöjd med idag är nog fruktsalladerna. Jag tycker inte direkt

att något har varit så svårt eftersom jag fått hjälp och de jag jobbar med har

hela tiden visat hur jag ska göra innan jag testar själv. Det som i så fall var svårt

var att skära passionsfrukterna till frukosten, skalet var lite segt och eftersom

det inte direkt finns något motstånd innuti så klämdes den nästan ihop ibland.


Jag ser verkligen fram emot morgondagen, de flesta brukar klaga på om man går

övertid eller att man jobbar längre än 8timmar. Jag jobbar ca 9 timmar och jag

har inga problem med det eftersom jag har kul så jag känner inte heller av riktigt

att jag jobbat så länge. Men det är skönt och komma hem och känna lite värk i

kroppen efter en hård dags arbete och känna tröttheten och bara kunna få lägga

sig och sova för natten till en ny dag! :)


Att vara konditor eller bagare är ett väldigt roligt arbete eftersom yrket i sig är

väldigt omväxlande, varje dag behöver man inte göra samma sak, om man kommer

på något nytt är det bara testa.

Presentation


Ställ gärna frågor eller skriv en liten kommentar ;)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards